Ön hazırlık;
Kuru fasulyeler bir gece önceden ıslatılır.
Yapılışı;
Ertesi gün fasulyeler haşlanır.
İnce kıyılmış soğan zeytinyağı ve tereyağında kavrulur.
Pembeleşen soğanların üzerine domates rendesi, toz kırmızı biber ve tuz ilave edilirek kavurma işlemi devam eder.
Salça eklenerek bir süre daha kavrulur.
Haşlanan ve suyu süzülen fasulyeler eklenerek yemeğin üstünü geçmeyecek şekilde su ilavesi yapılır pişmeye bırakılır.
Yemek kıvam alınca ocağı kapatmadan 10 dakika önce dilimlenmiş sarımsak ve limon suyu ilave edilir ve tencerenin altı kapatılır.
Böylelikle yemek servise hazır hale gelir.
Malzemeler 8-10 Kişilik;
500 gr kabuklu kuru fasulye
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı domates salçası
6 adet orta boy soğan
4 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı toz kırmızı biber
2 tatlı kaşığı tuz
2 adet limon (isteğe bağlı)
Bir baş sarımsak
Ön Hazırlık;
Kullanılacak olan 1 su bardağı nohut bir gece önceden ıslatılır ve yemeğin yapılacağı gün kullanılmak üzere haşlanır.
Gölevizler yıkanmadan eller kuru şekilde soyulur, bıçak ile kırılarak doğranır. Bu şekilde doğranması makbüldür. Doğranan gölevizler limon suyu ile harman edilip üzerindeki kayganlık gidene kadar bol su ile yıkanır.
Yapılışı;
Isıtılmış tencereye etler alınır ve suyunu çekene kadar kavrulur. Suyunu çeken etlere tereyağı ve zeytinyağı eklenerek bir miktar daha kavrulur ve ince ince yemeklik doğranan soğanlar ilave edilir. Soğanlar pembeleşince rendelenmiş domatesler eklenerek biraz daha kavrulur. Domates salçası ve kırmızı biber de eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Tuz ve yaklaşık 6 bardak su ilave edilerek etler yumuşayana kadar pişirilir. Etler yumuşadıktan sonra gölevizler, haşlanmış nohut ve limon suyu eklenerek normal ateşte pişmeye bırakılır. Gölevizler yumuşak bir kıvam aldıktan sonra yemek ocaktan alınır ve servisi yapılır.
Malzemeler 6-8 Kişilik;
1,5 Kg Göleviz
1 Su B. Haşlanmış Nohut
500 Gr Kemikli Et Veya Kuşbaşı Et
3 Yemek K. Domates Salçası
3 Adet Orta Boy Domates
2 Adet Orta Boy Soğan
3 Adet Limon
3 Yemek K. Tereyağı
4 Yemek K. Zeytinyağı
1 Tatlı K. Kırmızı Biber
2 Tatlı K. Tuz
Ön Hazırlık;
Kullanılacak olan nohut bir gece önceden ıslatılır ve yemeğin yapılacağı gün kullanılmak üzere haklanır. Yemeğin yapılacağı gün Kuru patlıcanlar kaynamakta olan suya atılır ve yumuşayana karlar haşlanır.
Yapılışı;
Kıyma ısıtılmış tencerede kavrulur suyunu yekince zeytinyağı ve tereyağı eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Kavrufan kıymaya İnce ince kıyılmış soğan eklenir ve soğanlar pembeleştikten sonra rendelenmiş domates eklenerek bir miktar daha kavurma işlemine devam edilir. Kavrulan karışıma salça, toz kırmızıbiber, haşlanan patlıcanlar, nohutlar eklenir ve patlıcanların üzerini kaplayacak kadar su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan yemeğin içine arpacık soğan ve sarımsaklur da eklenir. Yemek kıvam almaya boşlayınca, yemeği ocaktan almadan 10 dakika önce, limon suyu eklenerek pişirme işlemi tamamlanır.
Malzemeler 8 Kişilik;
350 gr kuru patlıcan
200 gr kıyma
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet orta boy soğan
4 adet orta boy domates
1 baş sarımsak
200 gr arpacık soğan
4 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı kırmızıbiber
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 limon
Püf Noktası;
Pişirme esnasında arpacık soğanların içinin çıkmaması için soyulmuş arpacık soğanların ucuna bıçak yanlımı ile + işareti yapılır. Ayrıca soğanlar ve sarımsaklar yemeğe ilave edildikten sonra tencerenin kapağı açık bırakılmalıdır kı soğan ve sarımsağın yoğun kokusu yemeğe geçmesin. Kuru patlıcanlar haşlamadan önce yıkanmamalıdı, eğer yıkanırsa pişmez.
Ön Hazırlık;
Taze fasulye ve barbunya ayıklanarak yıkanır
Yapılışı;
Tencereye küçük küçük doğranmış soğanlar, rendelenmiş domates, salça, kırmızı biber, sıvıyağ, barbunya ve fasulye konarak kavrulmaya bırakılır.
Kavrulan yemeğe fasulyelerin üzerini geçmeyecek şekilde su, tuz eklenerek pişirilmeye bırakılır. Pişmeye yakın isteğe bağlı sarımsak da eklenebilir. Yemek servise hazırdır.
Malzemeler 6 Kişilik;
500 gr taze fasulye
500 gr barbunya
3 adet orta boy soğan
5 adet orta boy domates
3 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
1 su bardağı sıvı yağ
3 diş sanmsak
1 tatlı kaşığı tuz
Mutlaka mevsiminde ve zamanında toplanması gereken, en zor yemek çeşitlerinden biri olan Kabak Çiçeği Dolması onca zahmetine rağmen harika tadıyla tüm bu zorlukları unutturmaya aday bir lezzet.
Zeytinyağı, domates ve soğan gibi lezzetli sebzelerin yanına muhteşem lezzeti ile renk katan Taze Ülübüğ yemeği damaklarınızda kalacak muhteşem tadı ile sizleri bekliyor...
Akdeniz bölgesinde yetişen ilibada yapraklarının toplanmasıyla yöre halkının yaptığı sarma kış aylarında sofraların vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Antalya ve çevre şehirlerin mutfaklarında yapılan ilibada sarması üzüm yaprağı sarmasından farklı tadıyla ön plana çıkan bir lezzettir.
Kış yemeklerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Taze Bakla Yemeği dere otu ve limonun harika uyumu ile damaklarınızda eşsiz bir tat bırakacak.
Pekmez, un ve tereyağı ile sohbet masalarının neşelendiren Öksüz Pekmezi Alanya'nın tarihi lezzetlerinden biridir. Pekmez ve una karıştırılan kızgın terayağın verdiği harika lezzeti mutlaka deneyin.
Kahvaltı ve çay sofralarında mutlaka tatmanız gereken taze turunç ve şekerin muhteşem buluşması Turunç Reçeli damağınıza hitap edecek...